Planning en logistiek o.a. uitgraven Gouw

ProfielfotoLinda van den Berg 10-10-2024 1477 keer bekeken

We krijgen regelmatig vragen over de planning en logistiek, onder meer over het uitgraven van de Gouw. We brengen jullie van de meest recente stand van zaken op de hoogte.

De realisatie van Weespersluis is een nogal ingewikkelde logistieke operatie, waarvan wij de planning zo goed mogelijk in beeld proberen te krijgen. De planning hebben we deels zelf in de hand, maar deels is deze onderhevig aan externe factoren waarop wij niet of nauwelijks invloed hebben.

Aanleg nieuwe bouwvelden aanvankelijk gestagneerd 

In eerste instantie is de aanleg van nieuwe bouwvelden gestagneerd omdat de Omgevingsdienst in 2022 het natuurcompensatiegebied onvoldoende functioneel vond. Dit had gevolgen voor de aanleg van nieuwe bouwvelden met o.a. de tweede schoollocatie in deelplan 6 aan de westzijde van Weespersluis, het voltooien van het Weespersluispark en de bouw van de schutsluis. Doordat er inmiddels bericht is ontvangen dat het compensatiegebied nu wel voldoet, zijn er in augustus faunaschermen geplaatst en zijn er amfibieën afgevangen door middel van ingegraven emmers om deze velden vrij te krijgen van beschermde soorten (met name de rugstreeppad en de heikikker).

Stop op bouwrijp maken 

Vervolgens was er ook een stop op het bouwrijp maken van de reeds aangelegde bouwvelden, vanwege de mogelijke aanwezigheid van voortplantingswater en de aanwezigheid van rugstreeppadden. Ook op deze terreinen worden momenteel nog dieren afgevangen. De verwachting is dat deze gebieden in de loop van de maand  worden vrijgegeven door de ecologen, zodat daar de werkzaamheden kunnen worden hervat.

Bezwaarschriften bouw woningen 

Daarnaast zijn er bezwaarschriften ontvangen tegen de bouw van woningen in 5B1, 5C1 en 2B3,  waardoor de woningbouw is gestagneerd. Omdat de omgevingsvergunningen niet onherroepelijk worden, is ook de verkoop van nieuwe woningen gestopt totdat duidelijk wordt wanneer er wel weer gebouwd kan worden.

Plannen lastig door wisselende omstandigheden 

Deze omstandigheden zijn van invloed op de planning van de werkzaamheden die we wél doorzetten, zoals het aanleggen van de wegen, parken, de brug over de Gouw (tussen Waterrijk en Lanenrijk), het ontgraven van waterpartijen (De Gouw en de haven bij het centrum) en de aanleg van de schutsluis.Het doen van uitspraken over de planning is lastig in verband met steeds wisselende omstandigheden, maar op dit moment ziet de situatie er als volgt uit:

  • De aanleg van de Vechtstroomlaan vordert. Onder voorbehoud van onvoorziene (weers)omstandigheden is het de bedoeling dat deze weg op 1 november 2024 zover gereed is dat het woonverkeer, dat nu over de tijdelijke autoverbinding van Waterrijk 5A1 oost naar Lanenrijk 2A2 (Bloemendalerpoldersingel) rijdt, wordt opgeheven. Vanaf dat moment wordt het autoverkeer van Waterrijk via de Vechtstroomlaan afgewikkeld en kunnen de voorbereidingen voor de bouw van de brug over de Gouw starten. We studeren nog op het in stand houden van een fietsverbinding tussen Waterrijk en het centrum van Weespersluis zolang de route via het Gouwpark en Vechtrijk nog niet gereed is.
  • Er wordt dan ook getracht zoveel als mogelijk water te ontgraven om de Gouw af te maken en het water rondom Waterrijk 5A1 west aan te leggen. Echter, de planning hiervan is onzeker, omdat nat zand niet als eerste op  nieuwe locaties aangebracht kan worden en die locaties eerst nog ecologisch vrijgegeven moeten worden. Om het water bij Lanenrijk 2B2 te kunnen graven,  worden we gehinderd doordat de bouw van 5B1 niet kan starten. Daardoor moeten de bouwweg en de bouwplaats voor langere tijd op de plek van het toekomstige water blijven liggen. Ook het aanbrengen van zand op de tweede schoollocatie vormt nog een uitdaging omdat wij daar, door de stop op het bouwrijp maken van 2B3, nog niet kunnen komen.

Het goede nieuws is dat we voor de aanleg van nieuwe bouwvelden verder kunnen en daar zand uit de Gouw op kwijt kunnen De beperkingen  zijn op dit moment nog, de ecologie, de logistiek en het niet onherroepelijk worden van omgevingsvergunningen voor de bouw van woningen.

Vragen en informatie

Mocht je vragen hebben of extra informatie willen, dan kun je ons benaderen via project@weespersluis.nl.  

 

 

Weespersluis is een project van de GEM Bloemendalerpolder CV. Deze bestaat uit BPD Ontwikkeling, Adriaan van Erk, AM, Blauwhoed en Van Wijnen Groep. Voor de ontwikkeling van Weespersluis in de Bloemendalerpolder werken wij nauw samen met de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en  Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De GEM Bloemendalerpolder ontwikkelt het woongebied Weespersluis met circa 3.550 woningen, voorzieningen, infrastructuur en een omvangrijk natuurlandschap.

 

 
Cookie-instellingen