Aanplanten van riet aan de waterkant (geactualiseerd 9 juli 2024)

ProfielfotoLinda van den Berg 05-07-2024 1207 keer bekeken

Zoals eerder aangekondigd, is de firma Van Aalsburg vanaf 25 juni jl. gestart met het aanplanten van het riet op verschillende plaatsen in de Gouw. Nu blijkt dat sommige bewoners hebben aangegeven het riet zelf te willen verwijderen.

Het aanplanten van riet is onderdeel van onze strategie om de kwaliteit en de ecologische waarde van ons woongebied te verhogen en de natuurlijke omgeving te versterken. Het riet wordt aangeplant conform afspraken met de gemeente en de beeldkwaliteit van de openbare ruimte en heeft vele voordelen:

  • Ecologisch: Het riet helpt bij het verbeteren van de biodiversiteit en waterkwaliteit, door natuurlijke filtering van water.
  • Functioneel: Versterking van de oevers, wat de duurzaamheid van onze waterkant waarborgt.
  • Esthetisch: Een mooiere en natuurlijkere omgeving die bijdraagt aan woonplezier.

De firma Van Aalsburg heeft de GEM Bloemendalerpolder op de hoogte gebracht van het feit dat enkele bewoners hebben aangegeven het aangeplante riet weer te willen verwijderen. Het is belangrijk om te benadrukken dat het riet niet verwijderd mag worden. Vanaf de beschoeiing is het water en het riet eigendom van de gemeente en in het beheer van het Waterschap. De aanplant van riet is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling. Dit verbetert de ecologische balans en de waterkwaliteit. Bovendien is de aanplant van riet ook een verplichting vanuit de Watervergunning van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Op de kaart is te zien op welke plaatsen het riet wordt aangeplant. Dat zijn de lichtgeel gekleurde stroken langs Waterrijk 4B1, 5A1 oost en 5A1 west. Er wordt overigens geen riet aangeplant onder de door de GEM aangebrachte aanlegsteigers.

Wij verzoeken bewoners nadrukkelijk om het riet te laten staan. Als we nu of in de toekomst constateren dat riet is verwijderd, dan zal herplant van het riet vereist worden door de betreffende bewoner(s).

Samen kunnen we bijdragen aan een groenere en mooiere woonomgeving.

 

Het project Bloemendalerpolder / Weespersluis is een project van de GEM Bloemendalerpolder CV. Deze bestaat uit BPD Ontwikkeling, Adriaan van Erk, AM, Blauwhoed en Van Wijnen Groep. Voor de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder werken zij nauw samen met de gemeente Amsterdam, de gemeente Gooise Meren, de provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het Rijksvastgoedbedrijf.

 

 
Cookie-instellingen