Aanleg Weespersluispark start vanaf dit voorjaar

ProfielfotoLinda van den Berg 19-03-2024 780 keer bekeken

De aanleg van het Weespersluis park komt weer een stap dichterbij! De afgelopen maanden is er gewerkt aan de vernietiging van de Japanse Duizendknoop. Nu kunnen we toewerken naar de daadwerkelijke aanleg van het park. We geven jullie graag een update.

Japanse Duizendknoop en voorbelasting

Op een deel van het toekomstig Weespersluispark hebben we te maken met de Japanse Duizendknoop. Deze exotische woekeraar is lastig te bestrijden. Om dat goed te doen, was er veel voorbereidingstijd nodig. De afgelopen maanden is er gewerkt aan de vernietiging van de Japanse Duizendknoop, waarbij we ervoor moeten zorgen dat de Japanse Duizendknoop niet meer kan gaan woekeren.  Het gebied waar de Japanse Duizendknoop groeit, is de afgelopen maanden voorzien van zandvoorbelasting van twee meter dik, de zandvoorbelasting heeft de afgelopen maanden goed kunnen inklinken. De twee meter dikke zandvoorbelasting zorgt voor een stabiele ondergrond onder het park. De grond is nu goed ingeklonken en het zand kan worden verwijderd. Daarna pakken we het gebied, waar de Japanse Duizendknoop groeit, volledig in met doek waar de plant niet doorheen kan groeien. Dat zorgt ervoor dat de plant niet meer kan gaan woekeren. Vervolgens wordt de zandlaag in combinatie met grond weer teruggeplaatst.

Start aanleg

Aansluitend leggen we dit voorjaar en zomer het park (deel ten westen van de Mijndenhof op de kaart) zo ver als mogelijk aan in de definitieve vorm. In het najaar en winter kunnen bomen en struiken worden geplant. Dat doen we in het najaar en de winter, omdat de beplanting dan beter aanslaat.

De rest van het Weespersluispark

We kunnen daarna door met de werkzaamheden aan het park dat op de kaart blauw gearceerd is. Ook het blauwe gearceerde gebied wordt voorbelast met grond en zand. Naar verwachting zal volgend voorjaar het grondwerk in heel het Weespersluispark zijn uitgevoerd en gaan we aansluitend aan de slag met de verdere aanleg en inrichting van het Weespersluispark.

IJs en weder dienende, zou het Weespersluispark ten westen van de Mijndenhof in het voorjaar van 2025 gereed voor gebruik moeten zijn.

Vragen over dit bericht kun je stellen via project@weespersluis.nl.

Het project Bloemendalerpolder / Weespersluis is een project van de GEM Bloemendalerpolder CV. Deze bestaat uit BPD Ontwikkeling, Adriaan van Erk, AM, Blauwhoed en Van Wijnen Groep. Voor de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder werken zij nauw samen met de gemeente Amsterdam, de gemeente Gooise Meren, de provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het Rijksvastgoedbedrijf.

 

 
Cookie-instellingen